Pozovite nas:
011/3542-900

RADNIM DANIMA:

od 14:30 do 21h
SUBOTOM:
od 8 do 15:30h

 

 

Non-stop:
064/5077-123

 

 

 

 

 

GINEKOLOGIJA

 

Ginekologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem bolesti i lečenjem ženskog reproduktivnog sistema (materica, jajnici i vagina), kao i celokupnim zdravljem žene. U prevodu sa latinskog znaci "nauka o ženi".. Važnu ulogu u razvoju ove medicinske grane ima prevencija i edukacija žena.
Dijagnostika u ginekologiji ima za cilj otkrivanje i praćenje određenih oboljenja i promena. U standardne dijagnostičke metode spadaju: ginekološki pregled, ultrazvuk, vaginalni i cervikalni brisevi, Papanicolaou test i kolposkopija.

 

Ginekološke intervencije

 

Od ginekoloških intervencija koje se rade u našoj ordinaciji izdvajamo:
- skidanje condiloma radiotalasnim nožem
- lečenje ranica na grliću
- biopsija grlića

- biopsija premalignih promena i HP analiza
- polipektomija (uklanjanje polipa)

- kiretaža

- eksplorativna kiretaža
- plasiranje i ekstrakcija spirale

 

Kolposkopija

 

Kolposkopija predstavlja mikroskopski pregled grlića materice i dela vagine.To je pomoćna dijagnostička metoda,koja ima za cilj određivanje abnormalnog skvamoznog epitela i preciziranje delova iz kojih se može uzeti tkivo za biopsiju.
Kolposkopija i Papanicolaou test su primarni skrining i zajedno u skoro 99% slučajeva otkrivaju prekanceroze i rani karcinom grlića materice.

 

Papanicolaou test

 

Papanicolaou test bi trebalo obavljati barem jednom godišnje, a najkasnije 3 godine po otpočinjanju seksualne aktivnosti, ili kada žena napuni 21 godinu (preporuka ACOG).
Savršen period za test je kada pacijentkinja nema menstruaciju, pa citološki uzorak nije apsorbovao krv. Ukoliko pacijent ima cerviko-vaginalnu infekciju sa naglašenim vaginalnim sekretom, onda bi test trebalo ponoviti kada se infekcija sanira.